sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Unisieppareita

Unisieppari on pohjoisamerikkalaisen intiaanikansan luoma taikakalu, joka ripustetaan sängyn päälle, ikkunaan tai ovenpieleen. Sen tarkoitus on suodattaa pois pahat unet sekä ajatukset, sillä ne jäävät kiinni siepparin verkkoon. Houkuttelemansa hyvät unet sekä ajatukset se puolestaan päästää lävitseen. Alun perin unisiepparit valmistettiin pajusta, höyhenistä sekä muista luonnonmateriaaleista. Nykyään sieppareita pidetään pääasiassa koristeina ja niiden tekemiseen käytetään monenlaisia materiaaleja.


Unisiepparin syntytarina

Hämähäkki-isoäiti (maailmankaikkeuden luoja) loi maailman. 
Hän tuli kuitenkin surulliseksi kaikista maailman pahoista unista. Niinpä Hämähäkki-isoäiti kulki pajun luo ja pyysi siltä muutaman oksan. Tämän jälkeen hän tapasi kotkan, jolta hän pyysi muutaman voimakkaan sulan. Vastaanottamiensa lahjojen avulla Hämähäkki-isoäiti 
loi unisiepparin, jotta pahat unet jäisivät siihen loukkuun. Sulat hän lisäsi, 
jotta kiinni jääneet unet voisivat niitä pitkin valua takaisin Äiti Maahan.

Unisieppari on hauska valmistaa. Käytännössä voit hyödyntää siepparin teossa mitä tahansa: helmiä, kiviä, nauhoja, lankoja, paljetteja, nappeja, sulkia, kankaita, kukkia, paperia tai vaikka maalia. Siepparin muoto ja koko on vapaavalintainen. Voit tehdä joko yksinkertaisen ja pienen siepparin tai sitten moniosaisen ja koristeellisen. Nyt on aika päästää luovuus valloilleen!

Piirsin ohjeet langan pujottelua varten, mutta mikäli se tuntuu liian haasteelliselta, voit tietenkin sitoa langat omavalintaisella tavalla. Kehikkona voit käyttää oksia, rautalankaa, valmista rengasta tai muun muassa muoviputkea. Renkaan voi päällystää tai jättää päällystämättä. Helmiä ja muita koristeita voi lisätä haluamiinsa kohtiin, haluamansa määrän.


Lähde liikkeelle punaisen nuolen osoittamasta kohdasta: solmi lanka kiinni kehikkoon ja etene kuvan osoittamalla tavalla. Kun saavut takaisin punaisen nuolen osoittamaan kohtaan, jatka langan pujottelua edelleen samalla tavalla, mutta tästä eteenpäin tee lenkki edelliseen lankakerrokseen, ei kehikkoon. Tätä demonstroi kuvassa sininen katkoviiva. Mitä suurempi kehikko, sitä tiheämmin lenkkejä kannattaa tehdä renkaaseen. Näin kuvio pysyy rikkaana. Mikäli lanka loppuu kesken, jätä päättelemätön osa roikkumaan. Voit myöhemmin käyttää sitä koristeiden kiinnittämisessä. 

Neula ei ole tarpeellinen väline, mutta omalla kohdallani se helpotti pujottelua. Välineiden valinta muutoin riippuu tietenkin omista materiaaleistasi. Itse olen aina pärjännyt perustarvikkeilla, kuten saksilla, langoilla ja liimalla. 

Siepparia varten kannattaa ostaa sulkia, joissa on rautalanka kiinnitystä varten. Omissa sulissani ei ole rautalankaa, joten olen ensin sitonut ne ompelukonelangalla yhteen. Tämän jälkeen olen laittanut liimaa helmen sisään ja asettanut sulkien kannat helmen sisälle. Toistaiseksi ainakin järjestelmäni on toiminut vallan mainiosti.

Valmistin ensimmäisen unisiepparini kaksi kuukautta sitten:


Ajatellaan, että unisiepparin tekeminen lahjaksi on eräänlaista sielunhoitoa. Kun siepparia suunnitellaan ja luodaan jollekulle, ajatellaan lahjansaajaa sekä itseä. Siepparista pyritään tietysti myös luomaan tulevan omistajansa näköinen. Tällaisen pohdinnan koetaan tekevän hyvää.

Punaisen siepparin askartelin siskolleni tupaantuliaislahjaksi. Tämän siepparin rengas on leikattu Pringles-purkin kannesta.

5 kommenttia:

 1. Voi kiitos, unisiepparit on kyllä kauniita ♥

  Heh, kumpa osaisinkin virkata! Se on peräisin mummon kuolinpesän aarteista. En ole tehnyt kun muutaman unisiepparin, innostus käsitöihin tulee ja menee.. nyt en ole tehnyt pitkiin aikohin mitään, talvi ja väsymys.

  Mutta ihanaa että joku jaksaa väkertää! :)

  VastaaPoista
 2. Oon tässä jo pidemmän aikaa halunnut tehdä unisiepparin. Kaupasta ostettuna ne ei vaan tunnu niin omalta. Kiitos ohjeesta, tää auttoi tosi paljon, varsinkin tuo kuva missä näytetään miten tämä tehdään. Kiitos todella paljon <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! :) Itse tehdyissä aarteissa on tyystin erilainen tunnelma kuin kaupan tuotteissa. Olen tästä samaa mieltä. Iloa askarteluihisi!

   Poista
 3. Kiitän ohjeesta minäkin, googlella löysin tänne :)
  Ja sattuipa makiat lukemat napsahtamaan kävijä-mittariisi samalla!! Onnittelut siitä :)

  VastaaPoista